47354
Książka
W koszyku
Kuchnia gruzińska / Grażyna Strumiłło-Miłosz. - [Wyd. 2]. - Warszawa : Krajowa Agencja Wydawnicza, 1990 (Ciech. : RSW"PKR"). - 137, [7] s. : rys. ; 16 cm.
Kuchnia gruzińska, zdaniem Grażyny Strumiłło-Miłosz, może konkurować z najlepszymi kuchniami świata. Czytelników zainteresują z pewnością przepisy na potrawy gruzińskie, oparte na dużej ilości warzyw, owoców, ziół i przypraw. Najbardziej charakterystyczną potrawą gruzińską jest oczywiście przyrządzany na wiele sposobów szaszłyk, a także specjalny bulion "haszi". Do dań równie popularnych należy "ciplata-tabaka", rozpłaszczone, smażone kurczaki, podawane z ostrym sosem "tkemali". W Gruzji za najsmaczniejsze mięso uważany jest drób, nic więc dziwnego, że w książce najwięcej jest potraw z drobiu.
Status dostępności:
Zakliczyn - wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej